A tél még csak közeleg, de fűteni már mindenhol kell. Miután Magyarországon a lakóépületek több mint 60 százaléka 1980 előtt épült, az ilyen otthonokban élőknek érdemes elgondolkodniuk, hogyan tudnak takarékoskodni a fűtéssel, kímélve családjuk pénztárcáját. Ma már szinte közhely, hogy szökik az energia, így ősztől tavaszig az utcát fűtjük – teljesen feleslegesen. Szakemberek felmérése szerint egy családi házban az elpazarolt energia 35 százaléka a falakon távozik, 25 százaléka a tetőn át, 15 százaléka a padlón, a maradék 25 százalék pedig az ablakokon keresztül. Hasonlóképpen lehet kalkulálni a társasházak esetében is. Ám ha jobban becsomagoljuk (szigeteljük) otthonunkat, kevesebb energiára lesz szükség, így nemcsak a háztartási költségeket csökkenthetjük, hanem bolygónkat is kímélhetjük az utókor számára. A megtakarítás levezethető a következő fizikai törvényszerűségből: ha nem tud elillanni a falakon, ablakokon keresztül a meleg levegő, akkor nem jön helyébe a hideg, amelyet újra fel kell melegíteni. Egy hagyományos téglafalú, ám nem tökéletes zárású ablakokkal épített helyiségben óránként háromszor cserélődik a levegő. A jól hőszigeteltben csupán 0,6-szer (más kérdés, hogy a jól szigetelt lakásokban is figyelni kell a szellőztetésre!).

Hogyan spórolhatnék én is a fűtésszámlán? Kattints a linkre, hogy megtudd!

Energetikai pályázat magánszemélyeknek

Ma már igen bőséges a kínálat ajtókból és ablakokból: ha valaki a természetes anyagokhoz ragaszkodik, fából készült nyílászárókat is talál, ám a legelterjedtebb – különösen az új építésű házaknál – a műanyag, de van alumínium változat is. Népszerű a nyíló-bukó variáns. Az ablak formája is változatos: kerekből és ívesből is lehet választani, ha az jobban illik a lakás, a ház stílusához. Az üveg rétegezése is sokféle: a többrétegű növeli a hőszigetelő hatást, bár drágább.

Szakemberek úgy kalkulálnak, hogy a nyílászárók cseréje néhány éven belül a fűtésszámlán visszahozza az árát, tehát igen gyorsan megtérülő befektetés. Tény, hogy nagyobb beruházást igényel, de ha minőségi, jól szigetelő ajtókra és ablakokra cseréljük a jelenlegieket, kevesebbet kell fűteni, aminek köszönhetően sokat spórolhatunk. Ha pedig ehhez hozzászámítjuk, hogy ajtóink és ablakaink biztonságosabbak, jobban szűrik a zajokat, jól zárnak, megéri a ráköltött összeget. Az ingatlan esetleges eladásánál pedig növeli annak értékét.  Ha valaki a beruházás mellett dönt, ne a szakmunkán spóroljon, vagyis nem érdemes házilag berakni az új ablakokat. Az ablakok kiváló tulajdonságait ugyanis csak szakszerű beépítéssel lehet megtartani, a nem hozzáértő, hanyag munka később sok bosszúság forrása lehet.

 

(felhasznált források: Magyar Energetikai Társaság, aranyablak.hu, ajto7.hu, ajto-ablak.com, magyar-ablak.hu)

Hogyan spórolhatnék én is a fűtésszámlán? Kattints a linkre, hogy megtudd!

Energetikai pályázat magánszemélyeknek