Egy gazdaság generációkon átívelő stabil működésének kulcsa a megújuló energiaforrások kiaknázása és a fenntartható gazdálkodás. Ennek fontos részét képezi a vízgazdálkodás fejlesztése és a klímaváltozásnak ellenálló termelési módszerek kialakítása.

Mindez egész Európában, többek között Magyarországon is fejlesztésre szorul, ugyanis a kialakuló szélsőséges helyzetek egyre gyakoribbak.
Ezen a héten kielemeztük a 4 legsürgetőbb problémát és elhoztuk Nektek a megoldásokat is!

  1. A csurgalékvizek és kimosódások által okozott tápanyagszennyezés

A tápanyagszennyezés forrása két nagy csoportra bontható, az egyik a növénytermesztés és műtrágyázás, a másik pedig az állattartás.

A növénytermesztés és műtrágyázás esetében a földművelés, a termény kiválasztása, vetésforgó, a trágyázás megtervezése, a terítés/bemunkálás és a gépesítettség, az állattartás esetében pedig a legeltetés/telepen, raktározás (trágya, szennyvíziszap, köztes felhasználás biogáztermelésre), a takarmányozás megváltoztatása, a terítés/bemunkálás gazdasági tevékenységek jelentenek problémát.

  1. A peszticidek okozta szennyezés

A peszticidek még mindig sok helyen okoznak környezetvédelmi problémákat. A vízgyűjtő kerületek 66 %-ában a mezőgazdasági tevékenység összekapcsolódik a tápanyag feldúsulással és közel 50 %-ában pedig az elsődleges szennyező anyagokból származó szennyezéssel.

A szennyezés forrásai a növénytermesztés terén a szórás, a tárolás esetében a kezelés, tárolás (beleértve a fel nem használt növényvédőszereket is), a hulladék kapcsán pedig a termék maradékának ártalmatlanítása és a hulladék csomagolóanyagának ártalmatlanítása gazdasági tevékenységek.

  1. Öntözés

A vizet főként a vegetációs időszak során használják öntözésre, tehát kevés csapadék esetén, ám ez különösen dél-Európában tovább növeli a vízhiányt. Ezen kívül az öntözés, a csatornázás és a talajvisszanyerés megzavarhatják a talaj természetes vízegyensúlyát.

A probléma forrásaként a terményválasztás terén a növények vízigénye, az öntözési technológia esetében az öntözés típusa például esőztető, mikroszóró és a vízellátó rendszer típusa, például a nyílt tartályos, csővezetékes, illetve az öntözéskezelés kapcsán az öntözés ideje gazdálkodási tevékenységek állnak háttérben.

  1. Talaj-és vízerózió

A víz, a szél és a megművelés következtében kialakuló talajerózió következtében hordalékszállítás a felszíni vizekbe történik. A legfőbb következmény a talaj minőségének romlása, ami a tápanyagban dús felső talajrétegek eltűnéséből, illetve a sok erodált talajréteg csökkent vízvisszatartó képességéből adódik.

A vízerózió hatására a hordalék és a mezőgazdasági szennyezők vízfolyásokba hordódnak, ami a gátak feltöltődéséhez, az ökoszisztémák megbomlásához és az ivóvíz szennyeződéséhez vezet. A szennyeződés forrása a növénytermesztés, azon belül is a vetésforgó és a talajtakaró gazdálkodási tevékenységek.

–› Bővebb információ a pályázatról
tokaj csapatkép

Nekünk a Gordiusnál az a legfontosabb, hogy minél hamarabb és átfogóbban tájékoztathassunk titeket a lehetőségeitekről.

Még van lehetőség jelentkezni a „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése / 6VP2-4.1.4-16 /” pályázatra, ahol 1 milliárd forint támogatásban részesülhetsz.

A támogatható tevékenységek köre igen széles, beletartozik az öntözőberendezések vízellátását biztosító vízvisszatartás létesítményeinek támogatása, új öntözőberendezések beszerzése, természetes szűrőmezők kialakítása, öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, valamint meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás és energiafelhasználás hatékonyságának javítása.

  • Kollektív beruházás keretein belül pályázhatsz 2 milliárd forintra is!

A pályázatra már csak korlátozott számban tudunk helyet biztosítani!

Az alábbi oldalon tanulmányozhatod a konstrukciókat, ahol bővebben kifejtettük a támogatható tevékenységeket is.

Mivel a felkészülés 1-2 hónapot vesz igénybe a beadási határidő pedig 2020.augusztus 3. így mindenkinek javasoljuk az ingyenes előminősítés kitöltését, hogy biztosan ne maradjon le a pályázatról!

–› Bővebb információ a pályázatról