Korábbi bejegyzésünkben már írtunk arról, hogy újból támogatásban részesülnek az állattartó telepek. Nagy István agrárminiszter előadásában ismertette, hogy 80 milliárd forintos válságkezelő támogatási programmal állnak elő az állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára.

1. Mit is takar ez valójában?

A 80 milliárd forintból vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak az állattenyésztés és a kertészeti ágazat szereplői.

A támogatási programok célja Magyarország ellátási biztonságának fenntartása és termelési kapacitásainak megerősítése, ezáltal pedig a munkahelyek védelme. Eheti blogbejegyzésünkben szeretnénk ismertetni az Állattartó telepek korszerűsítése támogatás részleteit.

2. Miben segíthet az Állattartó telepek korszerűsítése pályázat?

A 80 milliárd forintból 50 milliárd Ft értékben írnak ki a teljes állattenyésztési ágazatot felölelő felhívást a haszonállatokat tartóknak. Az Állattartó telepek korszerűsítése pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílik az állattartásra, valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására, továbbá építéssel nem járó projektek megvalósítására is az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésén keresztül.

3. Kik jelentkezhetnek?

Az Állattartó telepek korszerűsítése pályázatra olyan mezőgazdasági termelők nyújthatják be a kérelmeiket, akik rendelkeznek legalább 6000 STÉ üzemmérettel az elmúlt lezárt teljes üzleti évben és a támogatási kérelem benyújtását megelőző évben az árbevételük legalább 50%-a mezőgazdasági termelésből származott. A támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás kereteiben is van lehetőség.

4. Mi tartozik a támogatható tevékenységek körébe?

Az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése, épületek, létesítmények építése, kialakítása és bővítése, az energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek és a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása tartozik.

Az eddig felsorolt tevékenységeken túlmenően más tevékenység nem támogatható, kiváltképp a trágyatároló létesítése, erőgépek beszerzése és a kaptárak, méhészkonténerek beszerzése.

A támogatás csak bizonyos állatfajok tartásához kapcsolódó projektekhez nyújtható, amik a baromfi, sertés, szarvasmarha, lófélék (ló, szamár, öszvér), húshasznosítású galamb, fürj, nyúl, méh és a csincsilla.

5. Mekkora az igényelhető támogatás összege?

A pályázatokat a vidékfejlesztési programból finanszírozzák, a keretösszeg 50 milliárd Ft. A támogatási kérelmeket 2020. augusztusától lehet beadni, az elnyerhető támogatás maximális összege az eddigi 500 millió forint helyett 2 milliárd Ft.

5+1. Hogyan tudok jelentkezni?

Számunkra az ügyfeleink egészsége és biztonsága az első! Ezért, bár a korlátozásokat már feloldották, a jelentkezéseket érintkezés-mentesen és biztonságosan tudjuk fogadni, továbbá az egész folyamatot, a beadástól a támogatás lehívásáig online intézzük.