A csemetekertek hosszú ideje a csőddel küszködnek. A szaporítóanyag előállítása évről-évre drágább és nehezebb. A helyzetet az utóbbi időszakban súlyosbította a munkaerőhiány is, ám most mégis úgy tűnik, érkezik megoldás a problémára.

1. Miben segít a Csemetekertek gépbeszerzése pályázat?

A csemeték hazai jó minőségű erdészeti szaporítóanyag iránt mutatkozó fokozódó kereslet kielégítéséhez, valamint az erdészeti szaporítóanyag termesztési ágazat versenyképességének fenntartásához, fokozásához szükséges új gépek, eszközök beszerzése vagy minőségi cseréje jelentős terheket ró a gazdálkodókra. A Csemetekertek gépbeszerzése pályázat elsődleges célja ezen terhek csökkentése és a gazdálkodók támogatása.

2. Mekkora összegre lehet számítani?

A pályázat keretein belül 50 millió Ft támogatást igényelhetnek a hazai termelők. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy az 1 milliárd Ft-os keretösszegből 100-150 db támogatott támogatási kérelem várható.

3. Kinek segíthetnek ezzel?

A támogatás célzottan olyan mezőgazdasági termelőkre szabott, akik rendelkeznek legalább 6000 STÉ üzemmérettel az elmúlt lezárt teljes üzleti évben és árbevételüknek legalább 50%-a mezőgazdasági termelésből származott a támogatási kérelem benyújtását megelőző évben. Fontos kiegészítés, hogy fiatal gazdák esetén csak lezárt üzleti év szükséges, tehát 2019-ben alapított vállalkozással már 40 év alatti mezőgazdasági termelők is igényelhetik a támogatást.

4. Milyen gépeket lehet vásárolni?

Mivel a megfelelő gépek beszerzése jelenti az egyik legnagyobb kihívást az ágazatban, így a pályázat is ezt támogatja. A traktorok, targoncák, talaj és terület-előkészítés gépei, növényvédelem gépei és szaporítóanyag-termesztés gépei is támogatottak, illetve ezen kívül természetesen a gépekhez, eszközökhöz kapcsolódó vezérlő és térinformatikai szoftverek megvásárlása is pályázható.

5. Mikor lehet beadni a pályázatot?

A pályázatot 2020.augusztus 24. – 2021. július 12-ig írták ki, ugyanakkor itthon már évek óta válsághelyzetben vannak a csemetekertek gazdálkodók, így biztosan forráskimerülésre lehet számítani, azaz a támogatási kérelmek beadására hirdetett időszakok a kiírtnál jóval hamarabb lezárulhatnak. A beadás szakaszokra van bontva és rendkívül rövid időre nyílik beadási lehetőség.

Az első szakasz:

2020.augusztus 24. – augusztus 31.

A pályázati kiírás jelenleg társadalmi egyeztetés alatt áll, ami azt jelenti, hogy minimális változások lehetnek például a beadási határidőben.