Júniusban megkezdődött a 2017 tavaszán benyújtott VP2-6.1.1-16 A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatása (ismertebb nevén a „fiatal gazda”) pályázat kifizetése. Hosszas várakozás után áprilisban nagy port kavart, hogy a támogatásra szánt keretet erősen megvágta a Miniszterelnökség és első körben jóval kisebb forrást csoportosítottak erre a támogatásra. Ez rossz hír azoknak akik tavaly pályáztak, és a lehető legjobb hír azoknak akik most tervezik a beadást.  A várható 3.000 fiatal helyett, mintegy 1.200-an kaptak, illetve kapnak majd támogatást, mert a kifizetések jelenleg is zajlanak. A pályázati kiírásban megfogalmazott keretösszegből közel 25 milliárd Forint vár még gazdára (eddig 13 milliárd Forint került lekötésre), de az összeg odaítélésnek módjáról még nem került ki további tájékoztatás. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a 2014-es esethez hasonlóan a most elutasított pályázók között, ponthatár csökkentése után lesz szétosztva az maradék 25 milliárd Forint egy része, vagy az őszre várható újabb beadási szakaszban akarják az egészet kiosztani. Az új beadási körrel kapcsolatban jelenleg a legnagyobb kérdés, hogy mi lesz azokkal akik tavaly pályáztak, és így a vállalkozásuk „kora” meghaladja a pályázatban előírt maximum 1 évet.

Ez a kérdés jelenleg nyitott, de az biztos, hogy akik pénzt kaptak, megkezdték az üzletitervüket, és jövőre megkezdődik a működtetési időszak 5 éve is.

A fiatal gazda egy klasszikus standard elbírálási rendben zajló, „pontozásos” pályázat. A támogatási igény benyújtásánál vannak alapvető szempontok amik alapján valaki eleve előnyben részesül (iskolai végzettség, mezőgazdaságban eltöltött gyakorlat, stb.), illetve vannak vállalható dolgok (környezettudatos gazdálkodás, üzemméret növelése, stb.), amikért különböző pontszámot lehet kapni. 100 pont az elérhető maximum, és ebből minél többet kell gyűjteni ahhoz, hogy meglegyen az esély a nyerésre. A jelenlegi körben aki nem jutott el 75 pontig nem számolhat a 40.000 Euro ( közel 12,5 millió Forint) előre finanszírozott, vissza nem térítendő, szabadon felhasználható támogatással. Ahogy fentebb is olvasható, jelenleg is zajlik a kifizetés, így foglalkozzunk most kicsit azokkal, akik támogatást kaptak (bár ez nagyon hasznos információ azoknak is akik szeretnének fiatal gazda pályázatot nyerni a jövőben). Vegyük sorra, hogy nekik mire lehet számítani, és mire kell leginkább odafigyelni!

Az első és talán legfontosabb dolog, hogy a pályázat benyújtásának feltétele az úgynevezett 6.000 euroSTÉ megléte, melyről nagyon sok nyertes pályázó megfeledkezik, hogy ezt az üzemméret nem csak nyerést követően, hanem már a pályázat benyújtásának pillanatától fenn kell tartani egészen az üzemeltetési időszak végéig (nyerést követő év január 1-től számított 5. év december 31., tehát jelen esetben 2023.12.31). A másik, hogy a Támogatói Okirat kézhezvételekor, mint ahogy a pályázat benyújtásának időpontjában is, üzemelő mezőgazdasági vállalkozást kell vezetni, és ezt az üzemeltetési időszak végéig fent kell tartani. Tehát sem megszüntetni sem szüneteltetni nem szabad a vállalkozást a következő 5 és fél évben. Ezek az alapvető feltételek, amik mindenkire vonatkoznak, de vannak különböző vállalások, amiket minden pályázó egyéni szinten döntött el, hogy szeretné-e ezeket a kötelezettségeket magára róni a következő években.

Ilyenek lehettek: ökológiai gazdálkodás vállalása, csatlakozás bizonyos termelői csoporthoz, vagy éppen környezettudatos gazdálkodás folytatása. Ezek a vállalások feketén fehéren szerepelnek a Támogatói Okiratban, illetve a hozzájuk tartozó szankciós táblázat is. Ugyanis, ha a kedvezményezett, a vállaltakat nem teljesíti, akkor vissza kell fizetnie a kapott támogatás bizonyos százalékát, vállalásonként előre meghatározott méretben.

Nem túl jellemző, hogy ezen vállalások felett elsiklanak a friss nyertesesek, de vannak a pályázati anyagban olyan „rejtett” vállalások is, amik az elmúlt másfél évben feledésbe merülhettek azoknál a támogatást igénylőknél, akik pályázatíró segítségét vették igénybe a támogatási kérelem benyújtásához.

Vegyük szemügyre például a pénzügyi tervet, melyben sokszor elég rémisztő számok látszódnak, viszont a valóság nem is biztos, hogy olyan elkeserítő, mint az elsőre tűnik, vagy sajnos épp fordítva. Nagyon fontos, hogy a mezőgazdasági árbevételnél nem a beírt számokat, hanem az arányszámokat kell tartani, így ha az első évben az árbevétel nem éri el az arra az évre tett vállalást, az még önmagában nem probléma, ha a 3. és 4. évben teljesítjük arányaiban azt a növekedést, ami a táblázatban szerepel. Az üzleti tervben az üzemméret növekedésének vállalásánál ugyan ez a helyzet. Ez elsőre bonyolultnak tűnhet és sajnos előfordulhat, hogy az is, ezért minden esetben azt szoktuk javasolni, hogy nyertes pályázat esetén is érdemes kapcsolatban lenni egy tapasztalt pályázatíróval, vagy egy Eu-s támogatásokkal kapcsolatos projektekben jártas könyvelővel, aki érti a leírtakat és segítségünkre tud lenni az üzemeltetési időszakban.

Az eddig leírtakon felül folyamatosan szem előtt kell tartani, hogy az üzleti tervben milyen fejlesztéseket milyen ütemezéssel vállaltunk, illetve a fejlesztések eredménye mennyire van konkretizálva a pályázati anyagban. Tehát, ha ez szerepel a fejlesztési célok között: „állatállományomat növelem az üzemeltetési időszak 2-4 évében”, akkor ez azt jelenti, hogy szabadkezet kaptam, és 2 év alatt valamennyi, valamilyen állattal kell növelnem az állományomat, viszont ha ez szerepel: „Állatállományomat 4 darab 4 és 6 év közötti tejelő tehénnel bővítem az üzemeltetési időszak első évének végéig” akkor a felsorolt paramétereket betartva kell a fejlesztéseket elvégezni, máskülönben az Államkincstár az ellenőrzések során büntetéseket szabhat ki.

Illetve nem szabad megfeledkeznünk az olyan kapcsolódó tevékenységekről sem, amik közvetlenül nem tartoznak a pályázathoz, de könnyen okozhatják akár annak  a bukását is. A 2017-es fiatal gazda pályázat már korábban is fejtörést okozott könyvelési oldalról sok könyvelőnek, de a 2017-es paraméterei alapján pedig sajnos borítékolni lehet hogy a következő 5 évben a legtöbb büntetést a könyvelőjük miatt fogják fizetni a fiatal gazdák. Sajnos a legtöbb könyvelő nem is tudja hogy pontosan mire is kell figyelnie könyvelési oldalról, hogy teljesüljenek a pályázati vállalások, és a legnagyobb jószándékkal (és a könyvelési szabályoknak teljesen megfelelve) fogják okozni sok fiatal gazda pályázó büntetését, vagy bukását. Ezért nagyon fontos hogy olyan könyvelőt keressen minden nyertes aki ismeri a mostani fiatal gazda pályázatot, bekéri a pályázati anyagot, és megmutatja nekünk is hogy mikre kell majd figyelni az adott években.

Az eddig felsorolt vállalások természetesen a teljesség igénye nélkül készültek, hiszen minden pályázat egyedi, így minden lehetőséget szemrevételezni elég nehézkes lenne, de talán ezek azok amikre leginkább oda kell figyelni és amit sokan elhibáznak. Mindent összevetve azt kell megállapítanunk, hogy semmit sem kapunk ingyen, tehát ezért a 12,5 millió Forint támogatásért komoly odafigyelést kell tanúsítani a következő években. De észszerű keretek között és megfelelő szakértő segítsége mellett, minden egyes vállalás azért van, hogy erősebbé és jövedelmezőbbé váljon a pályázó gazdasága, mint amilyen azelőtt volt. Illetve ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hamarosan újabb lehetőség lesz Eu-s forrásból finanszírozást nyerni, hiszen még idén várható további mezőgazdasági pályázat.