Október 18-án megjelent a lakossági uniós napelemes pályázat végleges kiírása, amely jelentős változásokat tartalmaz a korábbi kiíráshoz képest. A Gordius Solutions Tender Kft. szakértői webkonferencia keretében adtak tájékoztatást a legfontosabb változásokról.

Halász-Kiss Dóra és Szakács Tivadar pályázati tanácsadók részletesen ismertették a kiírás főbb módosulásit, majd a pályázni szándékozók kérdéseire is reagáltak.

Jövedelmi előírásokra vonatkozó változások

A végleges pályázati felhívásban az egyik legjelentősebb változás a jövedelmi előírásokat érinti.

Az új kiírás szerint mostantól az ingatlanban (rész) tulajdonnal, valamint jövedelemmel rendelkezők számából kell kiindulni.

A beruházás által érintett ingatlanban a 2021. augusztus 30-i állapot szerinti tulajdonos személyeket kell figyelembe venni, azokat, akiknek a 2020.  évi személyi jövedelemadó bevallásukban figyelembe vehető az összevont jövedelem. Gyakorlatilag a bevallásban a 22. és 26. sort kell nézni, akinél itt nem szerepel semmi az sajnos nem indulhat a pályázaton.

Az összevont jövedelmet el kell osztani azokkal, akik tulajdonnal rendelkeznek az érintett ingatlanban és jövedelemmel rendelkeznek. Ennek az összegnek 4,85 millió forint alatt kell lennie. Fontos tehát, hogy csak és kizárólag a tulajdonos személyek jövedelmét kell figyelembe venni!

A szakértők kiemelték, hogy az új kiírás szerint az összevont jövedelembe beleszámít a nyugdíj is. Azok a tulajdonosok, akiknek a személyi jövedelemadó bevallásának az összevont jövedelme sorában az összeg nulla, vagy nem volt személyi jövedelemadó bevallása, és nyugdíj jellegű jövedelemben nem részesül, az nem számítható be a jogosultság kiszámolására használt képlet nevezőjébe.

Abban az esetben, ha valaki 2020. augusztus 31. és a pályázat benyújtása közötti időben jut egy ingatlanhoz öröklés vagy adásvétel útján, akkor ők szintén részt vehetnek a pályázatban. – Ajándékozás esetén a 2021. augusztus 30. napi állapot lesz figyelembe véve.

A webkonferencia idejében úgy fogalmazott a kiírás,hogy a KATÁ-s egyéni vállalkozásból származó bevétel a pályázat szempontjából nem számít jövedelemnek, így a képlet során azt osztóba nem számítható bele. – Ez időközben módosult, így már azoknak is lehetőségük van pályázni akik kizárólag  KATÁ-s jövedelemmel rendelkeznek.

Változott a műszaki tartalom is

A webkonferencián elhangzott, hogy korábbi felhívásban három lehetőség volt, mostantól azonban 2 különböző műszaki tartalom egyikére igényelhető a támogatás:

1. Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezetét célzó napelemes rendszer létesítése esetén – bruttó 2.900.000 Ft.

2. Tetőszerkezetre helyezett, a tervezett fűtési rendszer ellátását célzó napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása levegő-levegő, vagy levegő-víz hőszivattyúval villamosenergia tároló beépítése, nyílászáró csere – bruttó 11.300.000 Ft.

A szakértők hozzátették infra- és fűtőpanelek telepítésére is van lehetőség, de ez kizárólag kiegészítő fűtésként támogatható. Ingatlanonként legfeljebb 2 db infra- vagy fűtőpanel kiépítése támogatható egyenként legfeljebb 6 m2 nagyságú helyiség fűtésére.

A napelemekkel kapcsolatban a műszaki adatokra is kitértek a szakértők. A kiírás szerint a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezetét célzó napelemes rendszer létesítése során kizárólag olyan napelemes rendszer támogatható, ahol a napelem-panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladja meg a pályázat által érintett ingatlanban pályázat beadását megelőző elszámolási év éves fogyasztás kWh-ban kifejezett összegének 1100-zal elosztott értékét, de legfeljebb az 5 kWp-et.

Ez utóbbi érték tehát nem változott a korábbi kiíráshoz képest viszont 5 kWh-ról 14 kWh-ra megemelték a napelemes rendszerhez kapcsolódó akkumulátoros tárolóegység tárolókapacitásának maximumát. A hőszivattyú esetében pedig 12 kW felső korlátot határoztak meg.

Az ingatlannal kapcsolatos változások

A támogatást igénylő ingatlanok esetében elmondták, hogy kizárólag napelemes rendszer telepítése esetén távfűtéssel rendelkező lakóingatlan esetén is igényelhető támogatás. Amennyiben teljes társasházat kívánnak felújítani, abban az esetben is külön-külön lakásonként kell igényelni a támogatást.

Kizárólag állandó lakhatás céllal épült lakóingatlanok korszerűsítése támogatható, amibe beletartozhat a tanya is amennyiben lakóingatlanként van nevesítve a tulajdoni lapon. Ugyanakkor a nyaralók esetében nem lehet élni ezzel a lehetőséggel, ha ez az elnevezés szerepel a tulajdoni lapon. – hangzott el

Akár garázstetőre is telepíthető a napelem

A napelemtelepítéssel kapcsolatos változások kapcsán kiderült, hogy most már többféle tetőre szerelhető a napelem akár garázsra vagy melléképületre feltehető csak talajra telepített napelemes rendszer kialakítására nincs lehetőség. – Hozzátették, hogy nem nyújtható támogatás a hálózatra nem kapcsolódó, szigetüzemben működő napelemes rendszerek telepítésére.

Pontozásos rendszer került bevezetésre

Két meghatározó újítás is bevezetésre került a pályázatban, ami befolyásolja a pályázó esélyeit. Ezek egyike, hogy plusz pontszámok kaphatók az ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező (2021 augusztus 30-i állapot szerint), 18. életévüket be nem töltött gyermekek esetében.  Abban az esetben, ha nincs gyermek akkor 1 pont, 1 gyermeknél 2 pont, 2 gyermeknél 3 pont, 3 vagy több gyermek esetében pedig 4 pont jár.

Emellett számít az is, hogy a pályázó ingatlanja hol fekszik az országban. Akkor, ha az ingatlan elhelyezkedése nem minősül kedvezményezett járásnak egy pont jár, kedvezményezett járás esetében két pontot kap a pályázó, fejlesztendő járásba tartozó ingatlan 3 pontot ér.

A szakértők felhívták arra is a figyelmet, hogy változott a pályázat beadási ütemezése mivel a legelső jogosult megyékből december 6-tól lehet majd benyújtani a pályázatokat. Kitértek arra is miért érdemes pályázatíró szakmai segítségét igénybe venni a pályázat elnyeréséhez. -Végezetül számos kérdésre választ kaphattak az érdeklődők, akik figyelemmel követték az élő adást, amely itt visszanézhető!