A fiatal gazda pályázat lehetőségével rengetegen éltek a korábbi években és jelenleg is sokan várják már, hogy újra elérhető legyen a 41 év alatti gazdálkodóknak szóló támogatás.

A mostani pályázati dömpingben hivatalos információról még nem lehet tudni mikor jelenhet meg ismét a kiírás.  Jelenleg hasonló lehetőség a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című pályázat, amelynél ugyan kisebb az igényelhető támogatás, de sokkal kevesebb a kötelező vállalások száma is.

Remélhetőleg 2022-2023-ban ismét sokan igényelhetik a fiatal gazda támogatást, amint hivatalos közlés lesz a konkrét pályázat-benyújtási időszakról arról természetesen beszámolunk. Addig is szeretnénk megosztani már nyertes fiatal gazdákkal készített interjúkat, amelyek példaként szolgálhatnak azoknak, akik a jövőben ezzel a pályázattal élnének.

Az egyik Veszprém megyei ügyfelünk mesélt arról, hogy a háztáji gazdaságból a fiatal gazda pályázat segítségével tudtak magasabb szintre jutni. Ildikó és családja kezdetben sertéshízlalással foglalkozott, ma már harmincezres brojlercsirke állománnyal termelnek.

Hogyan találtál rá erre a pályázati lehetőségre?

Régóta foglalkozunk mezőgazdasággal, figyeltük a pályázati lehetőségeket mivel szerettünk volna magasabb szintre jutni a gazdálkodásban. A fiatal gazda pályázati lehetőségről gazdatársainktól és az interneten keresztül kaptunk információkat.

Milyen motivációs tényezők hatására döntöttél a támogatás igénylése mellett?

Úgy ítéltük meg, hogy a pályázat segítségével el tudunk mozdulni a háztáji állattartás szintjéről. Végül is ez sikerült, igaz ma már nem ugyanazzal az állatfajjal dolgozunk mikor belevágtunk a komolyabb gazdálkodásba.

Milyen tervekkel fejlesztési elképzelésekkel vágtál bele a pályázati folyamatba?

A pályázat benyújtása előtt 6-8 kocával és annak szaporulatával foglalkoztunk. A pályázat elnyerésével bérhizlalásba vágtunk bele egy bérelt telephelyen. Egy üres istállót tudtunk kibérelni, ahova a támogatás által sikerült a technológiát beszerezni, majd itt hatszáz hízóval dolgoztunk. A fentartási időszakhoz végéhez közeledve a telephely tulajdonosa úgy döntött, hogy nem adja ki hosszútávra az épületet ezért más lehetőség után kellett néznünk. Végül egy olyan telepet sikerült találnunk, ahol brojlercsirkének adott volt a technológia. Egy darabig üzemeltettük a sertéshizlaldát és a brojlertelepet egyszerre, majd teljesen átálltunk a baromfira.

Jelenleg milyen terveid vannak?

Harmincezres brojlercsirkeállományunk van, amit szeretnénk továbbra is fenntartani. Éves szerződés keretében értékesítünk az egyik brojler integrációs rendszerben. A jelenlegi takarmányárak és gázárak miatt most nem könnyű a helyzetünk, de mi hosszútávon szeretnénk ezzel foglalkozni.

Hogyan ítélnéd meg a közös munkát a Gordius csapatával?

Személy szerint a pályázatírói munkával elégedett voltam és a fenntartási időszak alatt is jól működött a kapcsolattartókkal a kommunikáció. Az elnyert támogatási összeg egy lökést adott számukra, hogy jóval nagyobb üzemmérettel tudjunk foglalkozni.

Köszönjük az interjút Ildikó, további eredményes éveket kívánunk!

Szeretné megtudni milyen eséllyel indulna  a fiatal gazda pályázaton akkor töltse ki díjmentes előminősítőnket az alábbi gombra kattintva!

Forrásaink

Ügyfelünkkel készített interjú