Energetikai pályázat vállalkozásoknak

GINOP-4.1.3-19
GINOP-4.1.4-19

A pályázat indokoltsága:

Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a az épületekben történik. Ha épületeinket jól szigeteljük, és energiatakarékosan üzemeltetjük, gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük.

Az energetikai hatékonyság fokozásának és az energiatakarékosságnak a szükségességét alátámasztja az is hogy a hazai energiaigényesség egységnyi GDP előállítására vetítve több mint háromszor magasabb mint a környező fejlettebb országokban. Ez mind környezeti, mind gazdasági szempontból súlyos hátrányt okoz a hazai vállalatoknak a piaci versenyben.

Az Európai Parlament és Tanács RED irányelve alapján hazánkban 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya legalább a 13%-ot el kell, hogy érje a bruttó végső energiafogyasztásra vetítve.

Igényelhető vissza nem térítendő támogatás: 1.5 millió Ft – 100 millió Ft

Pályázat neveNapelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis és középvállalkozásoknakMegújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása
Pályázat kódszámaGINOP-4.1.3-19GINOP-4.1.4-19
Önnek ideális, haCsak napelemre szeretne pályázni, és az átlagos havi áramfogyasztása 30.000ft felett vanA napelem beszerzése mellett, a tevékenységhez használt ingatlanon egyén energetikai korszerűsítéseket is szeretne végezni.
Támogatás formájaVissza nem térítendő támogatásVissza nem térítendő támogatás
Pályázati keretösszeg15 milliárd Ft10 milliárd Ft
Várható nyertes pályázatok száma5.000-10.000 db100-3.333 db
Pályázók köreMikro-, kis- és középvállalkozások, azon belül: Kft, Bt, Rt, …Mikro-, kis- és középvállalkozások, azon belül: Kft, Bt, Rt, Egyénivállalkozás, Egyéni cég
Ennyi lezárt teljes üzleti évvel kell rendelkezniLegalább 3 lezárt teljes üzleti év (2016.01.01 előtt alapított vállalkozás)Legalább 1 lezárt teljes üzleti év (2018.01.01 előtt alapított vállalkozás)
Elvárt statisztikai létszám a korábbi évekbőlA támogatási kérelmek benyújtását megelőző 12 hónapban minimum 1 fő voltA vállalkozás átlagos statisztikai állományi létszáma legalább 1 fő volt 2018-ban.
Támogatott fejlesztések
 • Napelem beszerzése és telepítése
 • Napelem beszerzése és telepítése
 • Napkollektor beszerzése és telepítése
 • Hőszivattyú beszerzése és telepítése
 • Épület hőszigetelése
 • Nyílászárócsere
 • Árnyékoló-, árnyékvető szerkezetek beépítése
 • Fűtési, hűtési és használati melegvízrendszerek korszerűsítése
 • Meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása
Igényelhető támogatás1.500.000 – 3.000.000 Ft-ig3.000.000 – 100.000.000 Ft.-ig
Támogatási intenzitásmaximum: 100%maximum: 55%
Kizáró tényezők
     • Lakhatási célú ingatlan fejlesztése
     • 2018-ban negatív volt a saját tőkéje
     • mezőgazdasági termelőnek minősülő vállalkozások
     • NAV-os végrehajtás alatt álló vállalkozások
     • Budapesti és Pest megyei beruházások nem támogathatók
Beadási határidő2019.06.17 10:00-tól forráskimerülésig*.Előreláthatólag 2019.07.30. 12:00-tól forráskimerülésig*

*Az elbírálás a pályázatok beérkezésének sorrendjében történik, a forráskimerülés ideje a beérkezett pályázatok számától függ. A korábbi évek hasonló pályázatai alapján a keretek pár nap alatti kimerülése várható.

A fenti pályázatokról részletes összefoglaló, és előminősítés igénylés az alábbi linkekre kattintva található:

„Úgy gondolom, hogy első átolvasásra nem mindig egyértelmű egy pályázat leírása és nem kapunk mindenre választ. A tanácsadómmal való személyes találkozásunk alkalmával az igényeink felmérése után átbeszéltük a pályázat feltételeit, aztán minél egyszerűbben, példákkal emészthetőbbé téve végig vittük a munka menetét is. Ezenfelül pedig a tanácsadó mellett segítséget nyújt egy háttércsapat is a pályázás alatt. Mindig a lehető legjobb megoldásokat és a lehetőségeket nyújtják!”