tokaj csapatkép

Európa számos országához hasonlóan Magyarország is évek óta küzd az utánpótlás kérdésével az agráriumban.

Több tízezer vállalkozás áll a generációváltás küszöbén, ami jelentős kihívás elé állítja a cégeket. Ennek ellenére a magyar agrárvállalkozások közel 70 százaléka nem rendelkezik semmilyen tervvel az utódlási folyamatot illetően.

Ezen a héten kielemeztük a 3 legsürgetőbb problémát és elhoztuk Nektek a megoldásokat is!

1. Korlátozott lehetőségek a tapasztalat és tudás átadására

A statisztikák alapján a diákok úgy vélik, nem tudnának elhelyezkedni, ezért nem választják az agrárképzéseket. Alátámasztja ezt az agrárvégzettségűek magas munkanélküliségi rátája és az alacsony átlagjövedelem az első években.
Leginkább azok tanulnak tovább ezen a vonalon, akik a családi vállalkozás folytatásán gondolkodnak, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy Magyarországon nincs kiépült rendszere és rutinja a családi vállalkozások generációváltásának.

2. A gazdálkodói életforma vonzóvá tétele a fiatalok számára

A fiatalok megszólítása a másik sürgető kérdés, amire mielőbb választ kell találni, hiszen évtizedekre meghatározhatja a hazai mezőgazdaság sorsát. Megdöbbentő adat, hogy a szektorban mindössze 6,1% a 35 év alatti fiatalok aránya.

Megoldás lehet az első 2 problémára az agrárdigitalizációs forradalom, ami jelentős változásokat hozhat, hiszen az új technológiáknak köszönhetően a fiatalabb generációk számára is egyre vonzóbbá válhat az agrárpálya.

Ugyanakkor az intézményeket is fel kell készíteni arra, hogy a digitális technológia jelentősen átalakítja az igényeket.

3. A fiatalok nem igazodnak el a pályázatok között, nehezen találják meg, hogy mit hol igényelhetnek

A digitalizáció fontos része, hogy minél könnyebben elérhetővé és megtalálhatóvá tegyük a pályázati lehetőségeket, ugyanis sok esetben van, akinek ez az egyetlen lehetősége, hogy elindítsa a mezőgazdasági vállalkozását.

Mi a Gordiusnál igyekszünk jelen lenni minél több közösségi platformon és közvetíteni Nektek a lehetőségeiteket, hogy aztán együtt sikerre vihessük az ötleteiteket.

Jelen tudásunk szerint a legkifizetődőbb lehetőség a Fiatal Gazda pályázat.

  • Vásárolj tanyát vagy állatállományt, hiszen a támogatás összege szabadon felhasználható!
  • Élj a vissza nem térítendő támogatás lehetőségével!
  • Szükséged lenne a támogatás 75%-ára már az elején? Ezt Neked találták ki!

A legfrissebb információk szerint hamarosan újra lesz lehetőség pályázni!

18 és 41 év között vagy?

A pályázat népszerűsége miatt mindenkinek javasoljuk az ingyenes előminősítés kitöltését, hogy amennyiben jó eséllyel nyerhetnének a pályázaton, időben el tudjuk kezdeni a felkészülést!