Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szeptember 26-i ülésén napirendre kerültek az a vidékfejlesztési program pályázatai és azok elbírálási idejének részletei. Ez év október 15-től, megszerzi végleges úniós akkreditációját a Magyar államkincstár, mint új kifizető ügynökség, ami azt eredményezi, hogy már semmi nem fog gátat szabni az úniós támogatások kifizetésének.

Kiss Miklós Zsolt államtitkár úr elmondta, hogy a közelmúltban határoztak a kertészeti pályázat esetében több, mint 25 milliárd forint támogatási összegről, amelyben például hűtő-,gomba- és fóliaházak, valamint ültetvénytelepítések finanszírozásáról döntöttek. Tájékoztatást adott arról is, hogy még az idén elbírálják a szarvasmarhatartást, a baromfitenyésztést és a juh-, valamint kecsketartást támogató pályázatokat (ÁTK pályázatok)

Illetve értékelik az előre finanszírozott Fiatal Gazda és az úgynevezett kisdiverzifikációs (mikrovállalkozások indítása) pályázatot is.

Az ülésen megszólalt Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki elmondta, hogy minden pályázatnál túljelentkezés van, ezért – 1-2 pályázat kivételével, mint akár az erdőtelepítés – sajnos nem tudnak mindenkit támogatni.

Az elhangzottaknak azért örülhetnek a pályázati világ résztvevői, mert hosszú, akár 1-1,5 éves várakozás után, végre eredménye lesz állhatatos munkájuknak. Továbbá pont kerül a sokakat lázban tartó és hírhedt kisdiverzifikációs pályázat végére is, így kiderül, hogy ki az az 1154 sikeres pályázó a több, mint 11ezer közül, aki 40.000 euró vissza nem térítendő támogatásra tehet szert.