Számos ügyfelünk nehezen dönt arról, milyen pályázatra lenne szüksége, ez pedig főleg akkor jelent kihívást, ha több hasonló pályázattal is találkozik. Természetesen ebben is mindig segítünk és együtt választjuk ki a legmegfelelőbb pályázatot, ám most itt a blogunkon is szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Témánk a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése pályázat, ami nagyon hasonlít a Fiatal gazda pályázatra, ezáltal megkülönböztetésük sokszor okozott már nehézséget ügyfeleinknek.

1. Kiknek ajánljuk a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése pályázatot?

A pályázat főállású őstermelők, főállású egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek részére készült. A kisebb gazdálkodók is szeretnék saját termelésükből eltartani családjukat, azonban idáig segítség nélkül eljutni bizonyos esetekben szinte kivitelezhetetlennek tűnik. Nagyobb pályázatokba pedig sokan nem szívesen vágnak bele, mert félnek a kötelező vállalásoktól és esetleg a pályázati pénzhez tartozó önerő előteremtése sem megoldható. Erre a helyzetre nyújt megoldást jelen pályázati kiírás, ahol csak egy szűk kör igényelhet közel 5 millió Ft vissza nem térítendő, szabadon felhasználható támogatást.

2. Mire fordítható a támogatás?
Az igényelhető 5 millió Ft-os támogatás szabad felhasználású, tehát vissza nem térítendő átalány jellegű támogatás, amellyel a pályázó nem köteles elszámolni. A támogatás intenzitása 100%.

3. Milyen kötelező vállalásokat kell tenni?

A pályázónak vállalnia kell, hogy legkésőbb a 4. évre eléri a 6000 euró STÉ üzemméretet vagy az ezzel megegyező mezőgazdaságból származó bevételt, ami közel 1,7 millió Ft. Kötelező vállalás továbbá, hogy 9 hónapon belül megkezdi a támogatás felhasználását és a támogatói okirat kézhezvételét követő 24 hónapon belül képzésen vesz részt (2 nap amely díjmentes). Ezen kívül a pályázó fenntartási kötelezettséget is vállal, miszerint fenntartja a főállású őstermelő vagy egyéni vállalkozó státuszát a fenntartási időszakban.

4. Hogyan bírálják el a pályázatot? Milyenek a nyerési esélyek?

A pályázati keret 14 milliárd forint, eszerint nagyjából 3014 pályázó részesülhet támogatásban. A nyertes pályázatok kiválasztása pontozási rangsor állítás szerint történik, illetve a pályázati anyagok kidolgozottsága alapján kerül megállapításra.

5. Mikor nem ajánljuk a pályázatot?

Az egyik kizáró kritérium, ha a pályázó nem rendelkezik MVH-s azonosítóval, de ez pár nap alatt megszerezhető. Továbbá, ha valaki már részesült fiatal mezőgazdasági termelők vagy Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése támogatásban. Kizáró ok, ha az adott lakcímről már nyújtottak be pályázatot. A legfontosabb kritérium, hogy csak az nyújthat be támogatási kérelmet, aki 10.000 főnél alacsonyabb létszámú településen él, vagy nagyobb település esetén külterületi ingatlanban.
Ugyanakkor minden eset más és más, így mindig azt tanácsoljuk, hogy töltsenek ki egy díjmentes előminősítést, ezután pedig egy pályázati szakértő segít megoldást találni, gyakran előfordul, hogy egy kis szakmai segítséggel könnyen elhárítható az akadály.