tokaj csapatkép

A magyarországi állattartóknak rengeteg kihívással kell szembenézniük és a nehezen visszaszorítható járványok jelentősen megnehezítik tevékenységüket. Az utóbbi évtized kedvezőtlen járványtani fejleményei hatalmas gazdasági károkat okoznak és csak szigorú intézkedésekkel, jelentős anyagi károk árán lehet felszámolni őket.

Számos ilyen jellegű kérdés érkezik hozzánk privát üzenetben, azt gondoljuk, a jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzésre, így most egy kis összefoglalóban szeretnénk ezeket megválaszolni Nektek és bemutatni a jelenlegi megoldásokat.

Az első lépés: ismerjük meg mivel állunk szemben!

A klasszikus sertéspestis mellett az afrikai sertéspestis (ASP) közép-európai megjelenése is veszélyt jelent a magyar gazdaságokra. Ez egy állatokra különösen fertőző vírus, amit Afrikában a vaddisznó fajok és a lágy kullancsok tartanak fenn. Európában a házisertés és az európai vaddisznó kifejezetten fogékony a megbetegedésre minden életkorban. Sajnos az oltóanyagok és vírusellenes állatgyógyászati készítmények sem tudják felvenni a harcot a vírussal, a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. A két vírus csak laboratóriumi körülmények között különböztethető meg, így a felismerés sem könnyű.

Hogyan fertőződhet meg a sertésállományom?

A beteg sertések valamennyi váladékukkal ürítik a vírust, így közvetlenül megfertőzik a velük érintkező társaikat. A fertőzött állatok tartási helyén megforduló személyek az említett váladékokkal szennyeződött lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel szintén elhurcolhatják a betegség kórokozóját. A vírus a külső környezeti hatásokkal szemben rendkívül ellenálló. A fertőzött ólak és karámok padozatán, az alomszalmán, napfénytől védett helyen, heteken át fennmarad. Csak erős fertőtlenítőszerekkel pusztítható el, mert savas és lúgos közegben is megtartja fertőzőképességét.

Milyen következményekkel jár, ha megfertőződtek?

Az állat megfertőződésétől a tünetek megjelenéséig terjedő lappangási idő 3-15 nap között változhat. A megbetegedés során számolni kell azzal, hogy a fertőzött állományokat és a velük kapcsolatba került állományok valamennyi sertését le kell ölni. Ezután mindent a fertőzés terjedését kizáró módon ártalmatlanítani kell, a felszámolt sertésállományok tartási helyét ismételten fertőtleníteni kell, a sertésforgalmazást és felvásárlást regionális vagy országos szinten korlátozzák, az élő sertések, a sertéshús és a sertéshúsból készült félkész és késztermékek exportja pedig nem lesz engedélyezett, ugyanis a sertéshúsban és az abból készült nyers, vagy félkész termékekben több hétig, a fagyasztott húsokban évekig fertőzőképes marad.  Az említett intézkedések és korlátozások közvetlenül, vagy közvetve súlyos pénzügyi veszteséget okoznak a sertéstartóknak és a velük kapcsolatban állóknak is.

–› Bővebb információ a pályázatról

Mi a megoldás?

Ahogy Nagy István agrárminiszter is ismertette, az ASP közép-európai megjelenésének kockázata és hazánk sertésállományainak veszélyeztetettsége az utóbbi egy évben jelentősen megnőtt. Eddig sikerült megóvni a házisertés állományt és csak a vaddisznóállományban találtak ASP vírust, viszont a madárinfluenza vírusa már pulykákban és kacsákban is súlyos gazdasági károkat okozott. A keleti határátkelőkön elrendelt óvintézkedések ugyan lassítják a vírus országunkba jutását, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a magyar gazdák is korszerűsítsék állattartó telepeiket, hogy egyesített erőkkel vehessük fel a harcot egy ilyen kemény helyzetben.

Mi a Gordiusnál igyekszünk jelen lenni minél több közösségi platformon és gyorsan, egyszerűen közvetíteni Nektek lehetőségeiteket.

Áprilistól megnyílik egy kifejezetten erre specializálódott pályázat, ahol akár 20 millió forintos támogatásban is részesülhetsz.

A támogatható tevékenységek köre igen széles, a járványvédelemhez kapcsolódó építéssel járó tevékenységek is támogathatók, például az állattartó telepi épületek, építmények építése, kialakítása vagy felújítása és az építéssel nem járó tevékenységek támogatására is lehet pályázni, mint a járványvédelemhez kapcsolódó állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése.

  • Kollektív beruházás keretein belül pályáznál? Arra is van lehetőség!

A legfrissebb információk szerint a nagyfokú érdeklődés miatt korai forráskimerülésre lehet számítani!

Az alábbi oldalon tanulmányozhatod a konstrukciókat, ahol bővebben kifejtettük a támogatható tevékenységeket is.

A pályázat népszerűsége miatt mindenkinek javasoljuk az ingyenes előminősítés kitöltését, hogy amennyiben jó esélyekkel indulnának, időben el tudjuk kezdeni a felkészülést!

–› Bővebb információ a pályázatról