A legújabb hírek szerint a mezőgazdasági termelők sem maradnak támogatások nélkül! Az Agrárminisztérium 25 milliárd forintnyi többletforrást különít el mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások megsegítésére.

A Gazdaságvédelemi Alap által biztosított program fő célja az élelmiszerellátási biztonság fenntartása, a termelési kapacitás megerősítése és a munkahelyek védelme. A kezdeményezés nagyjából 35 ezer vállalkozást segít majd, ezáltal pedig mintegy 140 ezer foglalkoztatottnak biztosít hosszútávra munkalehetőséget.

Nagy István agrárminiszter nyilatkozatában megerősítette, hogy a 25 milliárd forintos többletforrásból 24 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak a mezőgazdasági termelők, azaz az élelmiszeripar, a dísznövény-, a zöldség-, a bor-, a sertés-, a baromfi-, a hal-, a juh és kecske-, a nyúl-, a húsmarha- és a tejelő szarvasmarha ágazat, a méhészet, valamint a lótenyésztés szereplői.

Ezen felül 1 milliárd forintos vissza nem térítendő többlettámogatásban részesülnek a zöldség-gyümölcs ágazatban működő termelői szervezetek is. A támogatást karitatív szervezeteken keresztül történő ingyenes szétosztása és a termelői szervezetek által végrehajtott, a fogyasztás ösztönzését célzó promóciós és kommunikációs akciókra fordíthatják.

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a programot. Az első pályázat beadási szakasz június végétől számítva két hétig tart.

Támogatott ágazat A támogatás összege A támogatás alapja
élelmiszeripar 8 milliárd Ft  n.a.
baromfitartók 3 milliárd Ft az állatjóléti támogatások során igazolt állategység
sertéstartók 2,75 milliárd Ft
dísznövényágazat 1,4 milliárd Ft vállalkozásokban dolgozó foglalkoztatottak száma
halgazdálkodók 500 millió Ft

A második beadási szakasz július közepén nyílik meg.

Támogatott ágazat A támogatás összege A támogatás alapja
juh-és húsmarha 1-1 milliárd Ft 2019. évi állatlétszámok
tejhasznú szarvasmarha 1,8 milliárd Ft
méhészet 1 milliárd Ft  méhcsaládok száma
zöldségnövény termesztők 1,2 milliárd Ft zöldségkultúrákkal művelt terület nagysága

A harmadik beadási szakasz augusztus első felében várható, a tervek szerint a 3. szakasz lezárásakor ütemesen megindul a támogatások kifizetése a mezőgazdasági termelők számára.

Támogatott ágazat A támogatás összege A támogatás alapja
borászat 1,8 milliárd Ft  az árutermelő szőlőültetvény terület nagysága
lótenyészők 250 millió Ft a vemhes kancák száma

A támogatási konstrukciókat a legegyszerűbb formában állították össze, tehát a kérelmezésük és a kifizetésük is gyors és egyszerű lesz. A felhívások várhatóan a következő hetekben jelennek meg.

Már többnyire feloldották a korlátozásokat, de mi még mindig tudjuk érintkezés-mentesen és biztonságosan fogadni a jelentkezéseket, tehát elintézhető online az egész folyamat, a beadástól a támogatás lehívásáig.

Számunkra az Ön biztonsága az első!