Csütörtökön megtartották a Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium? – Portfolió agrárium online konferenciát, ahol Nagy István agrárminiszter fontos bejelentést tett.

 

Új 80 milliárd forintos mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot hirdet az Agrárminisztérium az állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára, melynek célja a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásainak mérséklése és a versenyképesség növelése.

A 80 milliárd forintból 50 milliárd Ft értékben írnak ki a teljes állattenyésztési ágazatot felölelő felhívást a haszonállatokat tartóknak.

Lehetőség lesz állattartó telepeik megújítására, állattartásra, valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására, továbbá építéssel nem járó projektek megvalósítására is az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésén keresztül. A tervek szerint az állattartó telepek korszerűsítésére irányuló pályázatot júliusban ismertetik.

A további 30 milliárd Forintból az üveg és fóliaborítású növényházak építését és korszerűsítését, a zöldség-gyümölcs hűtőházi kapacitások, hűtőtárolók és zöldségtárolók építését, meglévő létesítmények bővítését, korszerűsítését támogatják, amely kiegészül a betakarítás utáni áruvá alakítást szolgáló válogatást, csomagolást szolgáló technológiák támogatásával. Mindezzel a folyamatos, egész évben rendelkezésre álló zöldség-gyümölcs ellátás alapvető feltételeinek megteremtését segítik. A kertészeti ágazat fejlesztésére irányuló pályázatot augusztusban ismertetik.

Mindkét esetben az elnyerhető támogatás maximális összege az eddigi 500 millió forint helyett 2 milliárd forint lesz, a pályázatokat  a vidékfejlesztési programból finanszírozzák.

Az agrárminiszter nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a koronavírus járvány okozta gazdasági helyzetben olyan típusú és méretű beruházásokat is szeretnének finanszírozni, amelyek képesek a nemzetközi versenyben is tartós versenyelőnyhöz juttatni a hazai termelést, csökkentik az importkitettséget és növelik az exportképességet.