tokaj csapatkép

A civil szervezetek döntő szerepet játszanak abban, hogy egy helyi közösség élettel teli legyen. Azon túl, hogy valamilyen speciális tevékenységet végeznek, tesznek a helyi közösség fenntartásáért és életminőségének javításáért is. Ezért idén kibővül a Magyar Falu Program a kistelepülések civil szervezeteinek támogatását szolgáló Falusi Civil Alap pályázattal.

Idén először elindul a Falusi Civil Alap pályázat a kistelepüléseken (maximum 5000 fő) működő, ott székhellyel és minimum 1 lezárt üzleti évvel rendelkező civil szervezetek támogatására. A rendelkezésre álló pénzügyi keret 5 milliárd forint.

Két tevékenységi körre lehet pályázni (egy pályázó csak 1 tevékenycsoportot választhat), ingatlanfejlesztésre és vásárlásra, illetve rendezvények és programok megvalósítására, eszközbeszerzésre.

 1. Civil szervezet infrastruktúra támogatása
 • járműbeszerzéssel kapcsolatos támogatás
  • új vagy legfeljebb 10 éves gépjármű vásárlása, jármű karbantartása, felújítása, alkatrész beszerzése;
  • nem gépi meghajtású új jármű beszerzése, például kerékpár;
 • ingatlan beruházással kapcsolatos támogatás
  • civil szervezet ingatlan-tulajdon szerzése;
  • civil szervezet tulajdonában lévő ingatlan felújítása;
  • civil szervezet használatában lévő, helyi önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan felújításának támogatása;
  • civil szervezet használatában lévő, egyházi jogi személy tulajdonában lévő ingatlan felújításának támogatása;

Az igényelhető támogatás maximum 6.000.000 Ft

 1. Civil szervezetek programszervezési támogatása

Támogatható továbbá a helyi közösség életét meghatározó, értékmegőrző, értékteremtő, civilek által szervezett programok előkészítése, megvalósítása és a programokhoz kapcsolódó működési költségek támogatása

Az igényelhető támogatás maximum 2.000.000 Forint.

A pontos felhívások várhatóan 2020. májusában jelennek meg, ám a megjelenést követően a pályázatok benyújtására várhatóan csak 30-60 napig lesz lehetőség!

Az önkormányzatok és polgármesterek mellett a civil szervezetek a helyi közösségek motorjai. Összetartják és erősítik a közösséget, hozzájárulnak a nemzeti és helyi identitástudat erősítéséhez, illetve jelentősen támogatják a hagyományaink megőrzését. Éppen ezért különösen fontos, hogy megkapják a szükséges támogatásokat munkájuk folytatásának érdekében. A Falusi Civil Alap pályázattól minimum 800-900 nyertes pályázat megvalósítását várják, ami jelentős változást hozhat a szervezetek helyzetét tekintve.

A pályázat során nincs szükség önerőre, nyertes pályázat esetén a támogatás előfinanszírozva áll majd rendelkezésre.