Fiatal Gazda
Beadásig hátralévő idő:
0
0
0
Weeks
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Március 1-től beadható az új Fiatal Gazda pályázat…

A korábbi évekhez képest rengeteg újdonság található a fiatal gazda pályázat 2017-es változatában. Nagyon sok olyan ember kap esélyt az új fiatal gazda pályázattal, akinek idáig alapvetően nem volt esélye nyerni, vagy be sem tudta nyújtani a támogatási kérelmet. Pozitív változás az hogy nem kizáró ok többé pl. az hogy valaki földalapú támogatás vett igénybe korábban, illetve az sem rontja le vészesen az esélyeket ha valakinek „csak” egy aranykalászos végzettsége van. Viszont sokkal több előkészületet igényel a pályázat, mint a tavalyi évben és ez jelentősen meg fogja szelektálni a támogatási kérelmet beadók számát. Ez pedig a gyakorlatban azt fogja eredményezni, hogy a ponthatár és a beérkezett pályázatok száma sokkal kisebb lesz mint 2015-ben volt. Illetve a pályázati kiírásban történt változtatások azt fogják eredményezni, hogy a pályázati pénzek valóban a mezőgazdasággal foglalkozók felé fognak áramlani.

A hivatalos kormányzati kiírást és a hozzá kapcsolódó dokumentumokat, az alábbi linkre kattintva érheted el:

https://www.palyazat.gov.hu/vp2-611-16-a-fiatal-mezgazdasgi-termelk-szmra-nyjtott-indul-tmogats-1

Ha kíváncsi vagy a személyes esélyeidre a pályázattal kapcsolatban, akkor kattints az alábbi linkre és töltsd ki az előminősítésünket. Pár napon belül értesítünk az esélyeiddel.

Ingyenes előminősítésért kattints ide

Mi a támogatás elsődleges célja?

A pályázat célja az induló, kis mezőgazdasági termelők támogatása egyszeri, szabadfelhasználású, elő-finanszírozott átalány támogatás formájában.

Mikor lehet a pályázatokat benyújtani?

A támogatási kérelmek első körös benyújtására a 2017. március 1. és március 31. között lehetséges.

Mekkora a pályázat keretösszege?

37.75 milliárd Ft (ez kb. 3.000 nyertes pályázatot jelent)

Mekkora önerőre van szükségem?

A pályázat nem igényel önerőt, mert 100%-os támogatást nyújt?

Hogyan történik a pályázatok bírálata?

A beérkezett pályázatokat rangsor állítással bírálják el, beérkezési időponttól függetlenül. Ez azt jelenti hogy a lepontozott pályázatokat a pontszám alapján sorba állítják és a legmagasabbtól vissza felé kezdik el támogatni őket és ahol elfogy a keretösszeg ott lesz a ponthatár.

Mi a teendő abban az esetben ha pályázni szeretnék?

A megnövekedett felkészülési idő miatt azt javasoljuk vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal, hogy legyen idő a lehető legmagasabb pontszám eléréshez szükséges előkészületekre.

Mekkora támogatást lehet kapni?

40 000 eurónak megfelelő forintösszeg, egyösszegű átalány támogatás formájában, két részletben (75% a nyerést követően és 25% a 3. év környékén)

Kit támogat a pályázat?

Olyan természetes személyt, aki megfelel az összes alábbi feltételeknek:

 • Főtevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, aki a mezőgazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként a támogatási kérelem benyújtásától számított 12 hónapnál nem régebben kezdte meg (akár a benyújtás megelőző napon)

 • Mezőgazdasági jellegű végzettséggel rendelkezik.

 • A támogatási kérelem benyújtásakor legalább 6 000, de legfeljebb 25 000 STÉ értékű termelési potenciállal rendelkezik

Az olyan jogi személy (cég), aki megfelel az összes alábbi feltételeknek:

  • Főtevékenységként mezőgazdasági tevékenységet a támogatási kérelem benyújtásától számított 12 hónapnál nem régebben folytat
 • A jogi személy kizárólagos tulajdonosa és ügyvezetője legfeljebb 12 hónapja folytat mezőgazdasági tevékenységet, mint főtevékenységet egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági tevékenységet főtevékenységként végző jogi személy tulajdonosaként és ügyvezetőjeként.

  • A jogi személy kizárólagos tulajdonosa és ügyvezetője, ezáltal a tényleges és hosszú távú ellenőrzést kizárólagosan gyakorló személy legalább 18 és 41 év között van
  • A jogi személy kizárólagos tulajdonosa és ügyvezetője mezőgazdasági végzettséggel rendelkezik
  • A támogatási kérelem benyújtásakor a jogi személy kizárólagosan legalább 6 000 STÉ értékű, a jogi személy és a jogi személy kizárólagos tulajdonosa és ügyvezetője együttesen legfeljebb 25 000 STÉ értékű termelési potenciállal rendelkezik.

Hogyan lehet igazolni a szükséges 6.000 és 25.000 STÉ termelési potenciált?

 • Kormányhivatal igazolása a mezőgazdasági tevékenységgel hasznosított területadatokról” című formanyomtatványon

   

 • TERA kérelem

 • ENAR nyilvántartás, vagy egyes állatfajok esetében hatósági állatorvos által kiállított igazolás alapján

  (Aki jelenleg ezzel nem rendelkezik némi előkészülettel fel tud még készülni a beadásig)

Ki nem pályázathat?

 • aki már részesült fiatal gazda pályázat általi támogatásban

 • akivel szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított végrehajtási eljárás van folyamatban,

   

 • aki – támogatást igénylő természetes személy esetén – egyéni vállalkozói jogviszonyban a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapnál régebben állami adóhatósághoz bejelentett tevékenységként 01.1, 01.2, 01.3, 01.4, 01.5 és 01.7 alágazatba tartozó mezőgazdasági tevékenységet végzett,

   

 • aki a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése (kódszáma: VP2-6.3.1-16) című felhívás keretében támogatásban részesült. Az ilyen kérelmező kizárólag a VP2-6.3.1-16 kódszámú felhívás második mérföldkövének elérését – a támogatási összeg fennmaradó 25%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtása és jóváhagyása – követően részesíthető e felhívás keretében támogatásban,

   

 • aki, vagy amely a jelen – VP VP2-6.1.1-16 kódszámú – felhívás keretében már részesült támogatásban.

   

 • aki/amely a támogatási kérelme benyújtásakor a KKV. tv. alapján – figyelemmel jelen felhívás 3.4.1.3. pontját is – nem minősül mikro vagy kisvállalkozásnak.

Miket kell kötelezően vállalni a támogatásért cserébe?

 • A kötelező pár napos képzésen való részvételt (a kedvezményezett számára térítésmentes)
 • Az időszak 4. lezárt évében a mezőgazdasági tevékenységből elért jövedelemnek el kell érnie a kötelező garantált bérminimumot (kb. 1,5-2 millió Ft)
 • Legkésőbb a 4. év január 1-től fő állásúvá kell válni a pályázónak a saját vállalkozásban
 • A mezőgazdasági tevékenység megkezdésétől számított legkésőbb 18 hónapon belül aktív mezőgazdasági termelői státusz elérése
 • Legkésőbb az egyéni vállalkozói regisztrációját vagy jogi személy bejegyzését illetve a mezőgazdasági tevékenységének, mint főtevékenységnek megkezdését követő évben benyújtani a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó első adóbevallását.
 • A támogatói okirat kézbesítését követő naptól számított, legfeljebb 9 hónapon belül megkezdeni az üzleti terv végrehajtását.
 • A minimális 6.000 STÉ üzemméretet fentartani az 5. év végéig