A Fiatal Gazda pályázatot, a mai napig nem függesztették fel, és jelenleg úgy tűnik, hogy egész nyáron lehetőség lesz pályázni a vissza nem térítendő, előre finanszírozott közel 12,5 millió Forintra! Mi ennek az oka? A válasz összetett: Az elmúlt évek tapasztalatai alapján mindenki arra számított, hogy a Fiatal Gazda pályázat, a megszokott formájában jelenik meg, azzal az eltéréssel, hogy most már rendelkezni kell az oly sokat emlegetett 6000 STÉ*-vel. Ez a gondolatmenet helytállónak is bizonyult, azzal kiegészítve, hogy ebben a kiírásban azokat támogatják, akik a már meglévő gazdaságukat szeretnék fejleszteni. Tehát a beadást megelőzően 1 évre visszamenőleg rendelkezni kell 6000 STÉ-vel, ha állatokkal szeretne pályázni, vagy be kellett nyújtani a 2017-es egységes területalapú támogatási kérelmet, amennyiben növényekkel foglalkozik.

Továbbá tizedelte a potenciális pályázókat az a módosítás is, hogy a gombát, mint induló üzemméretet igazoló mezőgazdasági ágazatot kivették a lehetőségek közül. Mivel ez sokakat váratlanul ért, és nem voltak erre felkészülve, így a pályázók száma jelentősen lecsökkent, viszont a hatalmas keretösszeg, amit a 41 év alatti gazdáknak szeretnének támogatásként nyújtani ugyanúgy megmaradt.

 

 

Tehát ha Ön elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 41-et, rendelkezik mezőgazdasági végzettséggel, és van már a 2017-es évben benyújtott területalapú támogatási kérelme, vagy 12 hónapra vetített 6000 STÉ-s átlag állatállománya (a kettő nem vagylagos, együttesen is kiadhatják a kellő üzemméretet) és még nem nyújtott be fiatal gazda pályázatot, akkor mindenképpen érdemes az alábbi linken található előminősítésünket kitölteni, mely alapján meg tudja milyen eséllyel indulhat a 12 és fél millió Forintos támogatásért.