A fiatal gazda pályázat lehetőségével rengetegen éltek a korábbi években és jelenleg is sokan várják már, hogy újra elérhető legyen a 41 év alatti gazdálkodóknak szóló támogatás.

A mostani pályázati dömpingben hivatalos információról még nem lehet tudni mikor jelenhet meg ismét a kiírás.  Jelenleg hasonló lehetőség a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című pályázat, amelynél ugyan kisebb az igényelhető támogatás, de sokkal kevesebb a kötelező vállalások száma is.

Remélhetőleg 2022-2023-ban ismét sokan igényelhetik a fiatal gazda támogatást, amint hivatalos közlés lesz a konkrét pályázat-benyújtási időszakról arról természetesen beszámolunk. Addig is szeretnénk megosztani már nyertes fiatal gazdákkal készített interjúkat, amelyek példaként szolgálhatnak azoknak, akik a jövőben ezzel a pályázattal élnének.

Egyik nyertes ügyfelünk Katalin, aki méhészként dolgozik és éppen a fenntartási időszak negyedik évében jár. Hosszútávra tervezett, most is úgy látja, hogy a jövőben is maradna a méhészeti tevékenysége mellett. –  A Gordius Solutions Tender Kft. kérdéseire készségesen válaszolt Katalin, amit ezúton is köszönünk neki!

Hogyan találtál rá erre a pályázati lehetőségre?

A fiatal gazda pályázati lehetőségről először az ismerőseim körében hallottam. Egyik méhésztársam az első fiatal gazda pályázaton indult és úgy ítéltem meg, hogy ez a lehetőség számomra is ideális lehet.

Milyen motivációs tényezők hatására döntöttél a támogatás igénylése mellett?

A családom révén régóta jelen van a méhészkedés az életünkben, így mondhatni ebben cseperedtem fel. Kezdetben 10-15 méhcsaládom volt, ez idő alatt képeztem magam ezen a területen és úgy döntöttem ezzel szeretnék foglalkozni főállásban.  – A támogatás nélkül hosszabb távon nem tudtam volna fenntartani a méhészetemet és a fejlesztési lépések is elmaradtak volna.

Milyen tervekkel fejlesztési elképzelésekkel vágtál bele a pályázati folyamatba?

Gyakorlatilag a pályázat beadásakor 80 méhcsaláddal vágtam bele a magasabb szintű méhészkedésbe. A pályázati pénzből egyrészt a telephelyemet korszerűsítettem. Régen sajnos előfordult lopás a méhállományomból.  A telek a támogatás által körbe lett kerítve, kamera és napelem rendszer lett telepítve. A méhészetem megközelítése főleg télen elég nehézkes ezért és az eszközök szállítására egy terepjáróra is beruháztam. Méhállományt és a méheknek gyógyszereket is vettem akkoriban.

Jelenleg milyen terveid vannak?

2022-ben lesz az ötödik évem és bízom benne, hogy idén év végén vagy legkésőbb tavasszal megkapom a fennmaradó támogatási részt. – Szeretném hosszabb távon folytatni a méhészkedést. Aki ebben dolgozik az tudja, hogy hullámzó évek jönnek mennek, de ennek ellenére én ebben látom a következő éveimet is.

A bio- minősítés megszerzése a célom, jelenleg átállási időszakban van a méhészetem. Úgy gondolom, hogyha ez meg lesz akkor még jobb lesz a helyzetem, bízom benne, hogy jövőre megkapom.

A környékünkön kifejezetten jó méhlegelők vannak, a mézeinket rendszeresen dicsérik, ami főleg akác és repcemézből áll. Én egy szövetkezet számára értékesítek és így fogok tenni a jövőben is. Úgy látom élénk kereslet van a mézre és valószínűleg mindig is lesz ezért én bátran tervezek a következő öt évre.

Hogyan ítélnéd meg a közös munkát a Gordius csapatával?

Én meg vagyok elégedve a céggel mivel a pályázat elejétől fogva, ha bármi kérdésem volt arra kaptam választ és segítséget. Mondhatom, hogy a kommunikáció zökkenőmenetesen működött mindig.  Ráadásul a pályázat fenntartási időszaka alatt gyermekem született és ebben az időszakban is nagyon segítőkész volt a Gordius csapata, hogyan tudom optimálisan a pályázattal összehangolni ezt az élethelyzetet. A szakértői segítségükkel sikerült megalapoznom a méhészetem, amiben remélem sokáig tevékenykedhetek!

Köszönjük az interjút Katalin, további eredményes éveket kívánunk!

Szeretné megtudni milyen eséllyel indulna  a fiatal gazda pályázaton akkor töltse ki díjmentes előminősítőnket az alábbi gombra kattintva!

Forrásaink

Ügyfelünkkel készített interjú