Ha védi a környezetet, gondol gyermekei, unokái jövőjére, fontosnak tartja a megújuló energiát, esetleg követné a szomszéd példáját, aki napelemeket szereltetett fel, olvassa tovább ezt a cikket…

A napelemek által előállított egyenáramot az úgynevezett inverter alakítja át a háztartásokban is használható váltakozó árammá. A megfelelő méretű napelem-rendszer a háztartásnak akár a teljes áramigényét is megtermelheti. Napelemek szinte bármilyen tetőre telepíthetők. A rendszer a fölösleges energiát a közüzemi hálózatba táplálja, az onnan vételezett és oda visszatáplált mennyiséget pedig egy mérővel lehet pontosan elszámolni. A reggeli órákban, amikor a család iskolába, munkába készülődik, a rendszer termelte energiát felhasználjuk, napközben viszont, amikor a napelem termel, de az otthoni fogyasztás csökken, a megtermelt energia a hálózatba kerül. Éjszaka, amikor a napelem-rendszer nem ad áramot, ám arra mégis szükség van, a hálózat van segítségünkre. Az egész ház fűtése is megoldható kizárólag napelemmel, de ebben az esetben a rendszer telepítésén kívül szükség van arra is, hogy villamos kazánt szereljenek be.

Hogyan spórolhatnék én is a villanyszámlán? Kattints a linkre, hogy megtudd!

A telepítés előtt érdemes kalkulálni, alapul véve az átlagos statisztikai adatokat. Magyarországon 1 kW-os napelem-rendszerrel évente 1050 és 1250 kilowattóra közötti árammennyiségre számíthatunk. Befolyásoló tényező a tető tájolása, dőlésszöge, árnyékoltsága, és nem utolsó sorban az épület földrajzi elhelyezkedése. Szakemberek szerint leghatékonyabb a déli oldalra telepíteni a napelemeket. Az ilyen irányba tájolt, 20-40 fok dőlésszögű, 1 kW-os (tehát 1000 Watt összteljesítményű) napelemes-rendszertől átlagosan évente 1100 kWh áramot várhatunk. Vagyis egy átlagos méretű családi házra szerelt 2-3 kW-os rendszer 2200-3300 kWh-t termelhet meg évente. (Gyakorlati tapasztalatok szerint meglévő házaknál a dél-kelet és dél-nyugat közötti tájolás még kiválóan alkalmas a telepítésre, ám új építésű házaknál érdemes a déli tájolásra koncentrálni.)

A megtérülési idő kiszámítása már bonyolultabb, hiszen a fentieken kívül számtalan tényezőt kell figyelembe venni. Ráadásul a szolgáltatók akciókat kínálnak, és az sem mindegy, milyen márkát választunk. (Célszerű figyelni arra, hogy milyen múltja van a napelemet forgalmazó cégnek, hiszen egy stabil vállalat esetében kisebb az esély arra, hogy megszűnik – ez a szempont a garancia érvényesítésénél fontos lehet!) A napelem-rendszer árán kívül kalkulálni kell az átlagos élettartammal (minimum 20 év), az amortizációval, a szervizköltséggel. Érdemes azzal is számolni, hogy időközben elköltözik-e a család, avagy hosszú távra tervez. Mindent összevetve szakemberek szerint 10 év kell a beruházás megtérüléséhez, mások ennek duplájára számítanak.

Érdemes tudni, hogy napelemek telepítéséhez szükség van a helyi áramszolgáltató írásbeli engedélyére, és az is feltétel, hogy a villamos hálózat alkalmas legyen a megtermelt áram fogadására. A cégek honlapján és más szakmai oldalakon előzetes árkalkuláció is segíti azok döntését, akik napelemes rendszereket szeretnének telepíteni.

(felhasznált források: enhome.hu, eonsh.hu, mnnsz.hu, kiszamlo.hu, napelem.net)

Hogyan spórolhatnék én is a villanyszámlán? Kattints a linkre, hogy megtudd!